Черноморието

Между курорта Златни пясъци и град Варна е разположен най-старият курорт в България - св. Константин и Елена, заслужено горди от славните традиции на гостоприемство и сърдечност. Курортът е разположен в красив зелен парк с изобилие от минерални извори.

Град Балчик е разположен в северната част на България, на 40 км от град Варна и на 70 км от държавата Румъния. Основната атракция на града е известната ботаническа градина, известна със своята колекция от кактуси и алое, наброяваща над 250 вида. Балчик е буйна зеленина

Курортът Златни пясъци дължи името си на най-деликатния златист финозърнест пясък, който щедро е разпръснат по цялото крайбрежие. Златни пясъци е известен курорт на българското крайбрежие, който напоследък става все по-популярен както сред туристите от страните от Европейския съюз, така и от други страни.

Кранево е малко курортно селище, разположено на брега на красив пясъчен залив на Черно море, на 25 км от Варна, между курортите Златни пясъци и Албена.

Древната история на тези места датира от няколко века. Повечето от историческите сведения просто не са оцелели,

Уникалният външен вид на морския бряг в Каварна се определя от носа, който излиза в морето - Чиракман. Изследователите все още спорят за произхода на името му. Една популярна версия е, че „Chirakman“ означава „факел“, „светлина“. Това име се дължи на ролята