Заливът Болата на северното крайбрежие на България се превърна в най-добрия залив в България и се присъедини към международния клуб на най -красивите места в света.
Заливът Болата е разположен от северната страна на нос Калиакра. Това е единственият

пясъчен плаж в района, представляващ устие и тесен пролом, врязан в брега. Малка река тече пред плажа Болата, който се захранва от множество извори. Преди да се влее в морето, той създава лагунна делта.
В Болата няма масово развитие , това място все още прилича на див ъгъл на природата, въпреки че цялата инфраструктура в курорта отговаря на най-модерните изисквания. Морето набира дълбочина постепенно, така че плуването е удобно и безопасно.
Болата е изключително популярна сред водолазите заради крайбрежието си, осеяно с пещери и скалисти ниши. Тук подводният свят е богат, тъй като заливът също е част от природен резерват с обширна фауна.
Заливът Болата и нос Калиакра заедно образуват уникален природосъобразен природен резерват на открито. Каньонът, който пресича платото, може безопасно да служи като декор за снимките на филма „Изгубеният свят“ по романа на Артър Конан Дойл. Заливът често се нарича пиратско пристанище в Северна България, друг интересен факт е, че пътят на миграция на птици от Африка към Европа - Via Pontica - минава през резервата . В блатистите низини на резервата лесно можете да попаднете на красиви бели чапли, розови пеликани, кралски орли и плешиви грифони.