В исторически план северното черноморие на България е считано за елитна ваканционна дестинация. Никой от местните жители дори не може да обясни защо през последните десетилетия е имало такова пренебрежение към „северните плажове”. Но ако го сравним с

южната част на страната, където са разположени повечето български курорти, то в екологично и ландшафтно отношение северът е в изгодно положение. Тук все още има доста незастроени пространства с уникална природа и разнообразни пейзажи.
Има много територии в северния регион, където строителството е напълно забранено или ограничено. Така че тук няма да има гъсто развитие, както в южната част на страната, където къщите растат „от стена до стена“. Много природни паркове, градини, лечебни извори. Нос Калиакра, който е недалеч от град Каварна, и два природни резервата са само част от природните ресурси на региона.
Ако някой смята, че българският север е точно толкова различен от юга, колкото е в Русия, той дълбоко греши: разликата в средните температури е само 2 градуса. Пристигайки тук, ще усетите, че Южното крайбрежие на България и Северното крайбрежие на България не са на север и на юг от Русия - ТОВА Е ЮГЪТ и навсякъде е топло море! Просто Стара планина разделя брега на две части и е по-удобно да се ориентирате, за да изберете курорт.
Морски пейзаж, чайки, топъл морски бриз, топло море, вкусна храна, гостоприемство и сърдечност на местните жители, слънце и синьо небе над главата през деня и звездно обгръщане - през нощта ... природните забележителности и богатото културно-историческо наследство се преплитат тук по уникален начин ...