Между курорта Златни пясъци и град Варна е разположен най-старият курорт в България - св. Константин и Елена, заслужено горди от славните традиции на гостоприемство и сърдечност. Курортът е разположен в красив зелен парк с изобилие от минерални извори.

 Остров Свети Константин и Елена е комбинация от екзотика и модерност, един от най-атрактивните курорти по Черноморието на България.

Природен парк с кипариси и смокини в гориста местност, релефен морски бряг, малки тихи заливи, тишина и спокойствие, лечебни минерални извори, вълшебна комбинация от морски бриз на 25 м надморска височина с горска прохлада и аромат на вековни дървета. Има толкова много минерални извори, че някои от тях се оттичат директно в морето, което прави брега му топъл и приветлив дори през зимата. А пернатите гости, които летят за почивка по пътя на юг, остават да живеят тук през цялата зима.

Климатът по тези места е мек, здравият морски бриз духа хладно. Водите на минералните извори, чиято температура достига +42 градуса, са богати на калций, бром, йод, сулфати и магнезиеви йони. Центърът за минерална вода е оборудван с модерно оборудване; има повече от 100 вида превантивно лечение: от хидротерапия, физиотерапия, рефлексотерапия до лечение с високо и нискочестотни токове. Има басейн с минерална вода. Минерални извори, водни бани в курорта привличат своите почитатели целогодишно. Лечебната минерална вода, богата на соли и микроелементи, успешно лекува артритни и ревматични заболявания, нарушения на опорно-двигателния апарат, физическо и психическо изтощение на организма.

Курортът разполага с богат избор от ресторанти, където посетителят може да се наслади на изкушенията както на националната българска, така и на традиционната европейска кухня. Специфичните менюта са проектирани по такъв начин, че да могат да задоволят и най-претенциозния вкус. Гостите могат да се насладят на разнообразни спортни дейности, които отговарят на техните умения и желания. За тези, които обичат водните спортове - уиндсърф, водни ски, джет ски, парашутизъм, гмуркане. Вълнуващите екскурзии не оставят никого безразличен.

Курортният комплекс включва 16 хотела *, **, *** звезди, село Вилнюс "Letovishche", състоящо се от 25 дървени вили и единствения 5-звезден хотел "Grand Hotel Varna", 11 ресторанта, сред които е известен със своя фолклор програма ресторант „Българска сватба”, а в известната „Монастирска изба” ви очаква вино „Шепот на монаси”. Всички хотели в курорта са разположени в естествена градина и са заобиколени от зеленина.

Според легендата курортът е получил името си от едноименния древен монастир "Св. Константин и Елена", от който в курорта е оцелял само параклис. Малката сграда потъна наполовина в земята. Каменна плоча пред олтара на църквата покрива извор, от който според легендата тече светена вода. Обширните паркове, в които растат дъб, бор, ела и кипарис, царство на спокойствие и чист въздух превръщат курорта Свети Константин и Елена в истински рай за туристите.