Неделя, 26 Юни 2022 16:50

Ремонт на апартамент в нова сграда Избрана

Написана от
Оценете
(1 глас)

Притежаването на апартамент в нова сграда има много предимства - това е възможността да живеете в къща с нови комуникации в район с добре обмислена инфраструктура и почти неограничени възможности за планиране на жилищно пространство за себе си. Но има някои трудности, основната от които е необходимостта да се оборудва дом от нулата.

 Днес ще говорим за това как да обновим апартамент в нова сграда.

 

Какво представлява ремонтът на апартамент в нова сграда

И така, купихте апартамент в нова сграда. Вълнението от покупката на жилище приключи, първият ентусиазъм отмина и сега трябва напълно да се потопим в ремонтните задължения.

Това е така, защото днес разработчиците рядко предлагат апартаменти с отличен ремонт в нова сграда. По правило в стаите се прави само грубо покритие, а понякога и няма. Всъщност помещението в този момент трудно може да се нарече жилищно, има само необходимата инфраструктура, прозорци и входна врата. В апартамента има ток и вода, канализация функционира, но нищо повече.

 

Разбира се, не всички предприемачи практикуват продажба на жилища с груб завършек, много предлагат апартаменти, които са напълно готови за живеене. Вече има интериорни врати, ВиК инсталации, печка, а понякога дори и вградени мебели. Стените са напълно завършени, подът е с подово покритие. В такъв апартамент можете веднага да се нанесете и да живеете.

Закупувайки апартамент, както се казва, до ключ, вие значително ще спестите от закупуването на строителни материали и от довършителните работи. Но често козметичните ремонти в такива готови апартаменти са изключително краткотрайни, тъй като са направени от евтини нискокачествени материали, за да се спестят пари. И спестяванията могат да бъдат скъпи в дългосрочен план.

Ето защо експертите съветват все пак да се направи основен ремонт на апартамент в нова сграда. Но откъде да започна? На първо място, трябва да съставите работен план. Това ще ви помогне да избегнете често срещани грешки. Обикновено планът изглежда така:

 • Остъкляване.
 • Монтаж на входна врата.
 • Монтаж или разрушаване на дялове.
 • Монтаж на ел. окабеляване.
 • Монтаж на ВиК инсталации.
 • Подравняване на стени, тавани, подове.
 • Чисто покритие на пода.
 • Декорация на стени и тавани.

Ремонтът на апартамент в нова сграда не може да започне веднага след въвеждането му в експлоатация. Факт е, че отначало къщата се свива и впоследствие ще трябва или да я преработите отново, или да възстановите финала.

Времето, което се дава на къщата да се свие, зависи от материалите и конструктивните особености на сградата. Няма консенсус по този въпрос - някои експерти казват, че са необходими шест месеца, за да се свие нова къща, други - поне три години.

Но не само свиването е аргумент за отлагане на ремонта на апартамент в нова къща за известно време. Друга причина е, че в нова сграда, като правило, ремонтът се извършва незабавно във всички или почти всички апартаменти.

 

Когато се работи за инсталиране на прегради в много апартаменти наведнъж, масата на къщата като цяло се увеличава значително, а свиването се увеличава пропорционално. В допълнение към тежестта на новите прегради има подова замазка, мазилка, всякакви строителни материали, които се използват при ремонта. Освен това вибрациите от работата на перфораторите, течовете при смяна на тръби и батерии са неизбежни и това може да повлияе негативно на работата ви.

Но трябва да разберем, че далеч не винаги е възможно да се отложи ремонта в нова къща и последващото преместване в апартамент дори за месец, да не говорим за няколко години. Първото нещо, което експертите съветват да направите в този случай, е да изберете строителни материали, които са по-малко чувствителни на свиване. По-специално, за монтаж на водопроводни инсталации трябва да се използват пластмасови тръби, които са доста еластични и практически изключват рязка деформация по време на свиване на нова къща.

Апартаментите в нови сгради често се продават изобщо без вътрешни прегради, това се нарича "свободно планиране". От една страна, в този случай обитателите имат възможност да преградят помещенията за собствени нужди и по свой вкус. Но при липса на дялове, жителите ще имат дълъг, обезпокоителен и скъп процес на изготвяне на планова документация, която включва:

 • Координиране на санирането на помещенията.
 • Получаване на разрешение за строеж.
 • Придобиване на материали за монтаж на прегради.

За да обобщим: преди да ремонтирате апартамент в нова сграда, е необходимо да вземете предвид всички конструктивни характеристики на новата сграда, свиване, да планирате изграждането на прегради, да го координирате, да изберете правилните строителни материали и реномирана строителна компания.

Свиване на нова къща

И така, нека започнем с анализиране на свиването на новата къща. Свиването ще зависи от материалите, използвани за изграждането на къщата.

 1. Тухлена къща

 

Тухлена къща може да се установи в продължение на много години, но доста равномерно. Подът в такива къщи все още остава плосък, но стените могат да се деформират. Това се дължи на изсъхването на шевовете на тухлената зидария. Всеки отделен шев изсъхва с незначителни части от милиметъра, но тъй като има много шевове, в мащаба на цялата къща, тези части от милиметъра в крайна сметка ще достигнат няколко сантиметра. Всичко това ще доведе до пукнатини в боята, мазилката.

Ето защо, ако сте закупили апартамент в нова тухлена къща, по-добре е да изчакате поне една година с ремонт, така че къщата да се „свие“ колкото е възможно повече. За първоначалния ремонт на апартамент в нова тухлена къща използвайте строителни материали с висока еластичност - силиконови или акрилни бои, текстурирани тапети или винилови тапети. Те са по-устойчиви на равномерно слягане на стените на тухлена къща.

 1. Панелна къща

 

Панелните къщи се установяват много по-бързо и по-забележимо от тухлените. Обикновено за панелна къща една година е достатъчна, за да завърши основният процес на свиване. За разлика от тухлените къщи, където свиването става равномерно в цялата къща, панелите се напукват и деформират главно в ъглите или по ставите на плочите. След свиване на панелната къща има голяма вероятност от изкривени подове и те ще трябва да бъдат изравнени.

Почти невъзможно е да се изравнят такива деформации по някакъв начин, така че можете да изберете всякакви евтини материали за първоначалния ремонт. Единственото изключение е таванът - можете да инсталирате опънато покритие, не се страхува от промяна на формата. По същите причини е по-добре да поставите линолеум на пода, тъй като ламинатът или паркетът определено няма да издържат на свиване у дома.

 1. Монолитна къща

 

Монолитната къща всъщност е цялостна структура и има две възможности за свиване: или къщата ще се утаи равномерно, или напълно ще се деформира. Последното се случва рядко и само в случаите, когато при строителството не се спазват технологични норми и правила и не се вземат предвид геоложките нюанси. Процесът на свиване на нова монолитна къща отнема около година.

Сега нека поговорим по-подробно за всички етапи на ремонт на апартамент в нова къща.

 

Как да започнете ремонт на апартамент в нова сграда от нулата

Един от най-важните етапи на ремонта на апартамент в нова сграда е планирането и подготовката за ремонт. Често на тази професия се обръща малко внимание, като се смята, че е нещо минаващо, маловажно и напълно напразно - както последващият ремонт, така и крайният резултат от работата почти напълно ще зависят от компетентната подготовка.

Ремонтът на апартамент в нова къща започва с оформлението на помещенията, особено в случаите, когато сте закупили жилище, в което изобщо няма вътрешни прегради. Такъв апартамент има неоспоримо предимство - възможността да направите жилище изцяло за себе си, за вашите нужди, вкусове и нужди. Но не бива да се смята такава свобода за неограничена - със закон са въведени ясни строителни стандарти и тяхното нарушаване заплашва с наказания до отнемане на апартамент.

Планирането на ремонта на апартамент в нова къща започва с мислене за бъдещия тип помещения и местоположението на основните комуникации. Много е важно правилно да поставите вътрешните прегради, така че да няма допълнителни стени и в същото време всеки член на семейството да може да живее удобно и комфортно в нов апартамент.

Можете сами да направите проект за оформление на помещенията или да поръчате професионален дизайнер. Също така има смисъл да се свържете със специалист, защото неговият проект ще вземе предвид правилата и разпоредбите, които ще трябва да бъдат съгласувани. На следващия етап е необходимо да се планира местоположението на комунални услуги, водопроводни и електрически уреди и големи мебели.

 

Когато създавате план за местоположението на помещенията, не забравяйте, че законът е строго забранен:

 • Комбинирайте кухнята, в която се намира газовата печка, и хола.
 • Поставете входа на банята от стаята или кухнята.
 • Преместете кухнята на мястото, където трябва да бъде тоалетната или стаята.
 • Поставете банята над стаите или кухнята на апартамента отдолу.
 • Направете кухня или стая без прозорци.
 • Положете електрически кабели и тръби в междупанелни шевове и подови плочи.
 • Затворете или стеснете вентилационните канали.
 • Освен това носещите конструкции натоварват повече, отколкото е предвидено в проекта на къщата.
 • Прехвърлете батерии или тръби за топла вода на балкони, лоджии или веранди.
 • Инсталирайте топъл под под формата на тръби, идващи от отоплителна система или топла вода.

Има редица работи, които могат да се извършват, но само с разрешение на съответните органи - жилищната инспекция или местната администрация (или доставчика на услуги, ако говорим за инженерни мрежи):

 • включващи промяна в архитектурния образ на фасадата на къщата;
 • по един или друг начин, засягащи носещите стени на апартамента;
 • свързани с увеличаване на площта или прехвърляне на бани и тоалетни;
 • работа, свързана с газо- и топлоснабдяване: преместване на газови уреди и батерии в помещенията на апартамента.

Разрешения не са необходими, ако направите следното:

 • движение на водопроводни инсталации в границите, предвидени от дизайна на къщата за баня, кухня;
 • създаване на врати в неносещи стени или обратно, тяхното полагане;
 • остъкляване на балкони и лоджии;
 • монтаж на допълнителни неносещи прегради, при условие че това не увеличава значително натоварването на подовите плочи;
 • събаряне на неносещи прегради.

Координация за тези работи не е необходима, но сте длъжни да уведомите компетентните органи за тяхното изпълнение. За да избегнете проблеми с координацията, а също и да не провокирате рискове за живота с вашите непрофесионални действия, поверете преустройството на специалисти.

 

Без никакви одобрения (и дори уведомления) от регулаторните органи, можете:

 • направете козметичен ремонт на апартамент в нова къща;
 • смяна на оборудването на ново, подобно по своите технически характеристики на инсталираното преди това;
 • преместете подови електрически печки в границите на кухнята;
 • монтиране и демонтиране на вградени мецанини и шкафове;
 • монтирайте климатици, антени и защитни мрежи на външната стена на къщата;
 • поставете интериорни врати, витрини, без да променяте размера на помещенията в апартамента;
 • промяна на външния вид или материалите на лоджии, балкони, външни конструкции.

Следващата стъпка е да изберете стила на вашия дом. По този въпрос можете да разчитате на вашите нужди и предпочитания, няма унифицирани канони за ремонт на апартамент в нова къща. Можете или да поверите създаването на дизайнерски проект на опитен професионален дизайнер, или да го разработите сами, като използвате снимка на ремонт на апартамент в нови сгради.

Днес в интернет има много сайтове, където дизайнерските проекти са представени в различни стилове за големи и малки площи, за един наемател или за голямо семейство. Много хора решават да използват тази опция, тъй като услугите на дизайнер не са евтини - въпреки че в този случай е възможно да се визуализира апартаментът още преди началото на работата. На етапа на създаване на дизайнерски проект е важно да се предвидят всички подробности за бъдещите ремонти.

 

След създаването на дизайнерския проект е необходимо да се премине към следващия етап - планиране на последователността на ремонт на апартамент в нова къща. Необходимо е да се обмислят всички детайли, включително местоположението на мебели, електрически уреди, домакински уреди. Това е необходимо, за да се разпредели правилно натоварването на електрическата мрежа, да се поставят контакти, ключове и да се направи окабеляване за други комуникации възможно най-удобно. Обмислете дори цвета на подовите и стенните плочки, а не само местоположението на преградите.

След това трябва да съставите най-реалистичната оценка на работата, да вземете предвид цената на всички материали и необходимите инструменти. Не забравяйте за такива "малки неща" като изхвърляне на боклука, разходите за доставка на строителни материали. Всъщност това са доста значителни разходи, които често се пренебрегват в процеса на бюджетиране.

Анализирайте каква работа можете да свършите, когато ремонтирате апартамент в нова къща със собствените си ръце и която само с помощта на специалисти. Разходите за услугите на професионални строители и довършители също трябва да бъдат включени в оценката. Това ще ви позволи да получите най-реалната цена за предстоящия ремонт.

 Източник За баня

 

Прочетена 353 пъти Последно променена в Неделя, 26 Юни 2022 17:04

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.