Военноморският музей е една от основните забележителности на българския град Варна; разположен на територията на Морската градина, до живописния градски насип. Мисията на музея е да съхранява и популяризира морската история на България.

За музея

Военноморският музей се намира в сграда, построена в края на 19 век и е архитектурен паметник.
Цялата експозиция на Военноморския музей на Варна е посветена на историята на българския флот и юнашките моряци, които са защитавали родината си в различни исторически периоди.
Изложбеното пространство е разположено както в залите на музея, така и на открито.
Историята на създаването на Военноморския музей започва през 1883 г. - тогава, по инициатива на офицерите от Дунавската флотилия, първите експонати са събрани в българския град Русе. На 20 май 1923 г. с подкрепата на Българската народна морска общност във Варна се провежда първата музейна експозиция.
През 1955 г. Военноморският музей на Варна, с подкрепата на българското министерство на отбраната, получава статут на филиал на Националния военноисторически музей, намиращ се в София.
Цялата експозиция на музея е ярка илюстрация на морската история на България. От събраните тук експонати можете да научите за развитието на корабоплаването, историята на създаването на военноморските сили, героичното участие на български моряци в Сръбско-българската война (военните действия се водят на 14-28 ноември 1885 г.), Балканските войни (25 септември 1912 г. - 17 май 1913), Първата световна война (1914-1918) и Втората световна война (1939-1945) войни.
В музейните зали са изложени документи, военноморски униформи, знамена и принадлежности от различни епохи, както и торпеда, оптични навигационни устройства и други предмети, които дават представа за спецификата на различни професии, свързани с морето. На територията на музея на открито има голяма колекция от военноморски оръдия, мини и котви, стар фар, кораби от различни епохи, както и останки от кораби, издигнати от дъното на морето след битки. Един от основните експонати на Варненския морски музей е торпедният бомбардировач „Дръзки“, чийто екип по време на Първата Балканска война, на 21 ноември 1912 г., атакува и потопи турския крайцер „Хамидие“ в Черно море. Към днешна дата торпедният бомбардировач "Дръзки" е единственият оцелял кораб от този клас. Тук можете да видите и торпеден катер K-123, вертолети MI-4M и KA-25Ts.
В сградата на музея се помещава библиотека с голяма колекция от военноморска литература.
Военноморският музей на Варна е включен в списъка на стоте национални туристически обекта в България.

 


Ако сте на почивка във Варна и едно или повече момчета са с вас, определено трябва да ги заведете в местния Военноморски музей. Това е много интересно място; много варненци го смятат за един от символите на града. Военноморският музей на Варна е официално открит и осветен на 20 май 1923 година. Тази дата се счита за началото на историята на първия публичен морски музей в България. Въпреки че самата сграда, където се намира експозицията, е издигната през далечната 1890 г. за италианския посланик. Военноморският музей във Варна се намира практически на самия морски бряг. Не е трудно да се стигне до него - той се намира в най-южната точка на Морската градина. Разхождайки се из залите на музея и обикаляйки из откритата му територия, ще разберете основното: всичко тук буквално „диша“ история, давайки възможност на посетителите да видят от първа ръка славните морски дела на страната. Голям брой експонати и документални материали, оцелели от основаването на българския флот през 70-те години на 19-ти век, са изложени в две основни експозиции (те заемат 12 зали). В двора на Военноморския музей са изложени стари котви, оръдия, много морски плавателни съдове, представен е един от първите миночистачи в страната, както и стар фар от варненския кей. Кое е най-интересното в този музей? На първо място, един от най-ценните експонати е разрушителят "Дръзки", пристигнал тук в средата на 50-те години. „Дръзки“ или „Дразки“ е звездата на музейната колекция. Плавателният съд е построен от френската компания "Schneider & Co". Миноносецът "Дразки" е служил почти 50 години - до 1956 г., включително през 1944-1945 г. тя е участвала във Великата отечествена война на страната на Съветския съюз. „Дръзки“ стана известен преди всичко с възможността да потопи турския крайцер „Хамидие“ през 1912 г. За децата ще бъде не по-малко интересно да видят яхтата „Кор Кароли“; 2 хеликоптера от ескадрилата на ВМС; съветската торпедна лодка „Комсомолец“, замръзнала на пиедестал на самия вход на музея;