В България прогнозираха времето на старта на летния сезон за 2021г. и посочиха страните, с които се планира организирането на "зелени туристически коридори", съобщава Хоте.ли.
Министърът на туризма Марияна Николова отбеляза, че през следващото лято най-вероятно ще има същия брой чуждестранни гости

като през 2020 г. Ето защо туристическият сектор в страната трябва да се фокусира повече върху привличането на български туристи, които традиционно прекарват ваканциите си в чужбина.
Въпреки това, според нея, вече има резервации за великденските празници, предварителни поръчки на авиокомпаниите за полети до Бургас и Варна през летните месеци. Това дава надежда за старта на сезона както обикновено - след 24 май.
Марияна Николова нарече изключително важно българите, заети в туристическия сектор, да се ваксинират като приоритет.
Тя отбеляза, че страната ще се стреми да сключи двустранни споразумения за създаването на "зелени коридори" с ключови пазари. Сред тях са Израел, Турция, Русия, Гърция, Полша, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания.
Например споразумението за безпрепятствено влизане на ваксинирани туристи между Израел и Гърция вече се обсъжда активно в България като пример и повод за действие.
Министърът каза, че в държавата постепенно се премахват ограниченията. Така ресторантите извън хотелите ще възобновят работата си от 1 март при спазване на всички епидемиологични мерки за безопасност.
„Отчитайки тяхното откриване и началото на летния сезон след 24 май, надявам се възстановяването на туристическата индустрия да започне постепенно и безпроблемно“, подчерта Марияна Николова.