На дневен ред - вот на недоверие към правителството
Повече от десет дни България е разтърсвана от масови протести. Хиляди граждани излязоха по улиците на градовете. Основното искане на протестиращите е оставката на премиера

Бойко Борисов и генералния прокурор Иван Гешев.
Импулсът, който предизвика верижна реакция на недоволството на хората, беше постъпката на Христо Иванов. Политикът, оглавяващ движението „Да, България“, реши да посети плаж Лозенец на южното крайбрежие на страната.
В лятната резиденция на бившия шеф на партията ДПС, а сега бизнесмен Ахмед Доган, достъпът на населението до плажната ивица е блокиран, което противоречи на законодателството на България. Освен това, според някои български издания, самата сграда, наричана популярно Доган-Сарай, не е била построена съвсем законно.
Иванов, заедно със съветника на община Бургас Найденов и активиста Мирчев, взеха българското знаме в ръцете си и се качиха на лодката. Когато се опитаха да кацнат на плажа, не им беше позволено. Въоръжените хора „обърнаха“ площадката обратно и знамето просто беше изхвърлено. Както се оказа по-късно, те бяха членове на Националната гвардейска служба. Фактът на защита на частна резиденция от силите на държавните служби предизвика възмущение у българите.
Видеото от инцидента е публикувано в интернет, където е видяно от много потребители. В резултат на това няколкостотин души изразиха желание да повторят опита за влизане на плажа. Този път хората не бяха възпрепятствани и допуснати до желания плаж.
Започнаха обаче протести, първо хората излязоха по улиците на София, а след това и в други големи градове. Протестиращите поискаха оставката на правителството и главния прокурор, обвинявайки ги в корупция, както и във връзки с олигарсите и мафията.
Пет дни след началото на митингите президентът Румен Радев се обърна към нацията. В обръщението си той заяви, че кабинетът и главният прокурор са загубили доверието на хората и трябва да бъдат освободени. Рестартирането на политическата система и модернизацията на страната трябва да започнат с нея и честни избори, каза президентът. Според него сегашният олигархичен модел на власт се е изчерпал и българите го изоставят. Радев директно призова за продължаване на протестите, за да изгони в крайна сметка сегашния министерски кабинет.
А демонстрациите, трябва да се отбележи, се провеждат в България постоянно и по всякакъв повод, който предизвика недоволството на гражданите. Този път обаче протестите не стихнаха и на демонстрациите имаше много млади хора. Те носеха плакати, призоваващи да направи страната по-успешна в правен и икономически план, за да не се налага младите българи да напускат в търсене на по-добър живот.
Случаят с бит от полицаи студент изостри ситуацията. Човекът беше хоспитализиран след митинга, а видеото със сцени на побои огорчи хората.
Освен това тези, които излязоха на улицата, все още искаха да получат някаква разбираема реакция от правителството за техните искания.
По един или друг начин броят на протестиращите нараства и реториката на техните изказвания става все по-радикална.
През цялото това време Бойко Борисов гледаше на случващото се със завидно спокойствие, тъй като това бяха далеч от първите протести по време на неговото управление. И накрая, в петък, тоест седмица след началото на демонстрациите, Борисов обяви, че няма да подаде оставка.
Като аргументи в полза на такова решение главата на правителството посочи стабилното състояние на икономиката, доброто положение на България в ЕС и добрата епидемична ситуация в страната по отношение на коронавируса.
Въпреки това стана просто невъзможно да не реагираме по никакъв начин на недоволството на хората и Борисов реши да жертва трима ключови министри, като ги уволни. Надеждата на шефа на кабинета обаче, че това ще намали интензивността на страстите, не се сбъдна.
Демонстрациите, които се провеждат ежедневно в повечето градове на страната, стават все по-широко разпространени. На десетия ден организаторите на протестите предложиха да заобиколят парламента, за да окажат натиск върху законодателната власт.
В понеделник сутринта сградата на Народното събрание беше отцепена от протестиращите. След като преминаха през кордона си, депутатите бързо се съгласиха да поставят на гласуване въпроса за вот на недоверие на правителството. Освен това датата беше определена възможно най-близо - 21 юли, тоест във вторник.
Предложението за вота е направено от опозиционната партия БСП, която обвини управляващите ГЕРБ в корупция. Социалистите настояха спешно да извикат премиера от Брюксел, където той, заедно с други ръководители на страни от ЕС, обсъжда икономическия пакет след кризата.
Ще успее ли Борисов, който е силен в способността си да убеждава и да води преговори (освен това „с нашите и вашите“ едновременно), ще успее ли да разреши тази трудна ситуация за себе си? Да убеди недоволните българи, че разбира техните искания? И също така, че сте готови да преодолеете протекционизма и корупцията в страната?
В крайна сметка именно от тези явления, както и, разбира се, от бедността българите се умориха и заради тях излязоха на улицата. И е много разбираемо, че хората изискват връзката между изпълнителната власт и бизнеса да се изгражда съгласно прозрачни и законово регламентирани норми, а не според принципа на „измиване на ръцете“.