Ситуацията с разпространението на коронавирусна инфекция COVID-19 у нас принуди ръководството на повечето региони на България да въведе режим на самоизолация за гражданите. Много българи изведнъж се оказаха принудени да останат вкъщи и не само заради указа „отгоре“, но просто

поради загриженост за собственото си здраве. Мнозина имаха време да правят неща, които непрекъснато се отлагаха за по-късно. Някои от тях, като ремонт или преустройство на дома им, се нуждаеха от пазаруване. Във време, когато обичайните търговски обекти - пазарите на строителни материали и ВиК магазините са затворени, остава да се купуват стоки за ремонт в Интернет. Повечето организации, предоставящи подобни услуги, се погрижиха за здравето на своите клиенти и предложиха безконтактна доставка на поръчки. премахване на риска от предаване на вируси. Ще ви разкажем повече за това как работи в нашата статия.
Онлайн плащане
КАК БЕЗОПАСНО ДА КУПУВАТЕ, ПЛАЩАТЕ И ПОЛУЧАВАТЕ СТОКИ ОТ ОНЛАЙН МАГАЗИНИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ
Поръчайте стоки, доставени до дома ви, а не получени в пунктовете за вземане.
Платете продукта онлайн, за да може куриерът да го остави на вратата, без да се свързва с вас.
Ако искате да приемете стоката от куриера, тогава пазете разстояние от един и половина до два метра от него.
Платете покупката си не с пари в брой, а с карта през терминала по безконтактен начин.
Третирайте повърхността на опаковката с антисептични (за предпочитане съдържащи алкохол) средства.
След като извадите стоката, огледайте и я проверете. Изхвърлете опаковката.
След извършване на всички манипулации, измийте добре ръцете си със сапун и вода в съответствие с всички правила.

СЪВЕТ: КАК ДА ИЗМИЕТЕ ПРАВИЛНО РЪЦЕТЕ СИ
Трябва да измиете ръцете си с много пяна, като внимателно избършете първо дланите си, а след това и задната част на ръцете си.
Задължително: изплакнете между пръстите, не забравяйте за палците и пространството под ноктите.
По-добре е да избършете ръцете си не с кърпи за многократна употреба, а с хартиени кърпи за еднократна употреба и след това да ги изхвърлите незабавно.
КАКВО Е БЕЗКОНТАКТНА ДОСТАВКА
Безконтактната доставка на стоки е начин за получаване на поръчка без взаимодействие с куриер. Такива покупки са възможни само при пълно предплащане. Поръчката се прави и заплаща на уебсайта на магазина, както обикновено. Промените засягат само прехвърлянето на поръчката:

Непосредствено преди доставката клиентът получава обаждане от куриера.
Служителят оставя поръчката пред вратата на купувача, прави снимка и си тръгва.
Купувачът може да вземе поръчката, без да се свърже с куриера.
След проверка на стоката, клиентът може да реши да я върне.
Струва си да се отбележи, че всеки продавач задава свои правила за безконтактна доставка и горните точки от схемата за прехвърляне на поръчки в различни онлайн магазини могат да се различават, както и условията за връщане и размяна на стоки.

ОЩЕ НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА БЕЗОПАСНО ПАЗАРУВАНЕ
Един от методите за безконтактно получаване на поръчки от онлайн магазини е пощата. Тя изключва контакта с хората. Но препоръчваме да не пренебрегвате дезинфекцията и в този случай.
Когато правите покупки, ако е възможно, трябва да избягвате използването на пари при плащане, тъй като това може да е източник на предаване на вируси.
Когато плащате с кредитна карта, използвайте безконтактния метод, за да не докосвате бутоните на терминала, за да въведете ПИН кода.
Ако не може да се избегне контакт с пари, бутони за банкомат или терминал за разплащане, не забравяйте да дезинфекцирате ръцете си със салфетка или дезинфектант.
Посещавайте обществени места, носещи медицинска маска и ръкавици за еднократна употреба, не докосвайте лицето си с ръце, спазвайте разстояние в линии от най-малко един и половина метра.
В трудна ситуация трябва да бъдем особено внимателни към възрастните си роднини. Помогнете им да пазаруват онлайн, да плащат и да ги получават правилно.