Епидемиологичната ситуация в страната не се е подобрила.
България през август подобри показателите си в паневропейската „таблица“ за коронавирус. С показател от 36,5 нови случая на сто хиляди население тя е била на осмо място в Европа,

според svobodnaevropa.bg.
Юли беше мрачна епидемия за страната поради рязкото нарастване на броя на заразените и смъртността. Стигна се до там, че за трите най-необлагодетелствани региона по отношение на covid-19 - Варна, Добрич и Благоевград - редица европейски държави въведоха ограничения за посещения.
За общоприетата формула в света за степента на риск на дадена територия - броят на заразените и смъртните случаи на сто хиляди от населението - в тези региони на България надвишава допустимите стойности. Всички данни за епидемичната ситуация в страната могат да бъдат разгледани на coronavirus.bg.
Така през юли България оглави списъка на европейските държави с нарастването на новите случаи на коронавирус, заедно с Люксембург и Румъния.
През последните две седмици обаче страната неочаквано подобри тези показатели за ЕС.
Какъв е проблема? Означава ли това, че ситуацията с covid-19 в България се е променила?

Не. Уви, не. И дори малък брой положителни проби през последния ден (90 срещу 174 предния ден) не показва намаляване на честотата, а само, че през уикенда са направени малко тестове.
Ето статистиката за извадка от последните две седмици в България: 4 август - 204 нови случая на covid, 16 смъртни случая; 6 август - 300 нови случая, 9 смъртни случая; 7 август - 297 случая, 11 смъртни случая; 12 август - 210 нови случая, 12 - смъртоносни; 13 август - 171 случая и 11 жертви.
Така че мястото на България в списъка се промени не изобщо поради подобряването на епидемичната ситуация в страната, а защото рязко нарастване на броя на заразените започна в цяла Европа.
И на фона на общ прилив, България, с нейния значителен брой заболеваемост и смъртност, беше на осмото, добре изглеждащо място в Европа.
Статистиката от началото на август изведе Испания на водещо място по брой заразени хора (116 на сто хиляди), същото в Люксембург, но там, очевидно, вълната започна да намалява.
Следва Румъния с много интензивно разпространение на вируса - 88,4 души на 100 000, Малта има тази цифра 88,3, Белгия - 59,4, Холандия - от 43,3, Швеция - 37,8. Франция се оказа с България в съседи по броя на новите случаи. Тя има показател 36,2, а в България, да напомня, 36,5.
Вдигането през юли на Covid-19 вече накара много европейски държави да въведат отново ограничителни мерки, включително влизане-излизане.
Така че, германското правителство не препоръчва на своите граждани да пътуват до Северна България, обещавайки да ги поставят в карантина при връщане.
Сега Сърбия също изисква 48-часов тест от българи (и не само от тях) при влизане на тяхна територия.
Като цяло изглежда, че тестовете с PCR ще се превърнат в задължителна предпазна мярка в повечето страни в условията на пандемия.
Информация за въведените мерки и ограничения може да бъде намерена на уебсайта на Министерството на външните работи на България, MVNR mfa.bg/bg/situationcenter и Единния европейски портал eeas.europa.eu.
Хърватия, която се отвори по-рано от всеки друг в очакване на туристи, днес е в червения списък на някои европейски страни поради увеличаването на броя на заразените.
И дори в Гърция, тази, може да се каже, последна надежда за европейците, желаещи да си починат на море (заедно с южна България, разбира се), статистиката също се влошава. През последните две седмици страната показва ежедневно нарастване на броя на заразените хора. И така, на 15 август в Гърция са регистрирани 174 нови случая на коронавирус.
Като цяло се оказва като команда от вируса. И изглежда, че епидемичната обстановка в страните ще се променя многократно, ще се люлее напред-назад като махало, докато коронавирусът не се умори и не си отиде. И той ще размести местата на държавите в списъка на безопасни и опасни територии за COVID-19, както си иска.
Или това е, че „мерките имат значение“? Маски, разстояние, хигиена, ограничаване на контактите, тоест нищо сложно.
Да припомня, че българите отдавна имаха много добра статистика, но само докато не решиха, че им е писнало. Писнало ви е да седите вкъщи и да си отказвате от комуникация, забавления, пътувания и т.н. В резултат на това вирусът премина, или по-скоро, прелетя из цялата страна.
И ситуацията се влоши рязко, давайки 121 смъртни случая за две седмици през август. За целия юли броят на смъртните случаи в България е 151.
И през целия период на епидемията 495 души станаха жертви на Covid-19. Ние минус 272 от тях (121 + 151), разделяме на 4 месеца (в началото на епидемията до юли) и получаваме средната смъртност - 56 души на месец.
Можем ли да кажем, че това просто изчисление ясно показва как компетентните действия на властите са били зачеркнати от невниманието на гражданите? Или не е толкова еднолинеен и аз правя грешни заключения?
Какъв е обаче въпросът преди моите разсъждения. Виждате ли, просто всеки ден чакате с тревога тези съобщения със статистика ... И търсите всякакви положителни новини в темата, а след това бързате да ги споделите с други ...