Перлата на българското Черноморие е древният град Балчик, разположен на 40 км североизточно от Варна и на 70 км от държавата Румъния, в един от най-удобните черноморски заливи, защитен от нос Калиакра.


Балчик е буйна зеленина и амфитеатрално разположени къщи с червени керемидени покриви, бели скали и синьо море.
Балчик е много странен, интересен град и е най-подходящ за едно наистина запомнящо се романтично пътуване.
Крайбрежната ивица е един от най-ценните минералогични райони в България. Минералните извори са почти същият символ на страната като розата. Отличната комбинация от морски климат и минерални бани, десетки хидротермални извори и лечебна кал от устието обогатяват гамата от възможности за отдих. Температурата на термалните извори варира между 28 ° C и 52 ° C. Те лекуват почти всичко, но преди всичко заболявания на сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Недалеч от Балчик в района на Тузла (4 км) има естествено кално-солено езеро. Лечебната кал се използва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. На градския плаж в Балчик има минерален извор с присъствие на сяра-водород.
Най-известният исторически паметник на града е Дворецът - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. Дворецът е построен през 1924 г. за Реджина Мария, англичанка, чието детство е прекарано в Египет, където е приела религията Бахай, необикновена смесица от християнство и ислям. Това е причината архитектурата на двореца да съдържа десетки източни, тракийски, римски и християнски символи, които украсяват великолепните колонади, арки, извори и венециански мостове. Дворецът впечатлява с уникалната си архитектура. След смъртта на кралицата, сърцето й било положено в храма на двореца.
Рай, който всеки гост на Балчик трябва да посети, е Ботаническата градина. Създадена е през 1955 г. на територията на Дворцовия парк. Днес на обща площ от 65 000 кв. m съдържа колекции от множество растителни видове, събрани от цял ​​свят. Тук растат около 2000 растителни вида, поразителни с невероятно разнообразие от цветове и форми. Това е втората по рода си ботаническа градина в Европа след Монако.
Удивителен паметник на историческото наследство на България е Етнографският музей в Балчик. Музеят се намира в красива реставрирана къща на балшийски търговец и пренася своите гости в автентичната атмосфера на България от края на 19 век. Градският исторически музей на града съдържа уникални находки, илюстриращи материалната култура на населението, тъй като градът е основан през 6 век. Пр. Н. Е., До 1940 г. Експозицията включва предмети от керамика и стъкло, епиграфски паметници, колекция от монети, а документи и снимки представляват динамичната обществено-политическа структура на Балчик след Освобождението през 1878 г.
Друг атрактивен кът на града е Ренесансовият комплекс, където се намира църквата „Св. Никола ”очарова със своята архитектура. Покровителят на църквата „Св. Никола ”е покровител на моряците и рибарите. В Художествената галерия можете да се запознаете с творбите на български художници от този град. Древната атмосфера, оцеляла в продължение на много векове до наши дни, прави града уникален и привлекателен за туристи, които се разхождат с интерес по калдъръмените улици и разглеждат старите каменни къщи.
Марина Сити е луксозен хотелски комплекс с най-модерното яхтено пристанище, изграждано някога на Черно море. Марина Сити се намира на едно от най-красивите и живописни места в България, в град с уникална история и атмосфера - Балчик.
Той също така разполага с 3 голф клуба, проектирани от легендарните играчи Гари Плейър и Иън Уоснам. Експерти казват, че след няколко години тази зона ще се превърне в българската голф ривиера.