Областен град в подножието на Балканите. Намира се на много живописно място, както е в приказката: отиваш надясно - стигаш до планината, наляво - отиваш към Дунав, а направо - към Габрово. Тази позиция - на кръстопътя на пътища и стратегически посоки - позволява

на Велико Търново да бъде столица на България през XII-XIV век. В края на XIV век. е превзет от турците и изгорен почти до основи. Но по-късно той е възстановен и отново започва да играе важна роля като икономически и културен център. Градът е запазил много сгради и архитектурни забележителности от 19-ти век, което го прави привлекателен за туристите. Много пъти в класацията за най-красивите градове, Велико Търново заемаше първо място, така че градът си струва да се види.
Какви забележителности има във Велико Търново
Селището е малко, само 70 хиляди жители, но пълно със забележителности. Това е туристически рай за всеки, който се интересува от история. Най-популярният маршрут е Старият град. Разходката в него ще остави едно незабравимо преживяване. Тесни улички, невероятна архитектура на къщите. Крепостта Царевец ще изисква търпение и усилия, за да се изкачите на хълма, но ще ви възнагради с интересни сгради и зашеметяващи гледки от наблюдателни площадки.
Можете да се разходите в близост. До водопада има пешеходна пътека. Можете да го изминете изцяло, или да вземете автобус до село Хотница, а оттам да се разходите по специална пътека директно до наблюдателната площадка.
Ако имате кола, има смисъл да отидете до село Арбанаси и до водопада. Живописната гледка към околностите ви позволява да правите красиви снимки и да съхранявате спомени. Ако имате време, можете да отидете с автобус до София или да посетите черноморски курорти като Варна , Несебър и Бургас .
Капиновски манастир
Манастир Свети Николай Чудотворец, на 18 км от града. Построен през XIII век, той е бил голям религиозен и културен център, но по време на османското владичество е изоставен и пуст. Някои от сградите са изгорели.
През XVII век. В отговор на многобройни молби на жителите на близките села турските власти дадоха разрешение за възстановяване на манастира. Оцелява още два пожара през 17 и 18 век. През XIX век. е построена нова църква, чиито олтарни врати и суверенният трон имат голяма художествена стойност.
Освен това на западната стена на храма композицията на Страшния съд е най-голямата в българската монументална живопис. От 1973 г. манастирът се превръща в паметник на културата на България.
 Арбанаси
Намира се на няколко километра от града. Основан е през 15 век. Населението имаше редица преференции: освобождаване от данъци в полза на централното правителство на империята, право на безмитна търговия в цяла Турция и право на съдебно производство само от местните власти.
Доста заможно население, занаятчии и търговци можели да си позволят каменни къщи. Именно къщите на богатите арбанаси са основната атракция. Всяка къща има уникални интериорни декорации, печки, стени и тавани. Има 80 такива къщи и 36 от тях са национални паметници на културата. Освен къщи, в селото са оцелели пет църкви и два манастира.
Църква на Рождество Христово
В края на 16 век в село Арбанаси е построена православна църква. Външно изглежда като жилищна сграда - каменна, с полуцилиндричен свод, покривът е с керемиди. Украсена със стенописи, които се считат за един от най-ярките образци на поствизантийското изкуство.
Една от стенописите е доста интересна: в долния си слой древните философи и историци (Омир, Плутарх, Платон, Аристотел) са изобразени със светци с ореоли, учените са изобразени по двойки, сякаш обсъждат. Съвременната църква е музей.
Водопад Кая Бунар
От града се намира 15 км, природна забележителност. Височината на водопада е 30 метра, планината по пътя на водния поток го разделя на няколко части, потоците на водопада образуват красиво езеро. Районът е оборудван за туристи и посетители: има красива пешеходна пътека, мостове, стъпала.
Точно срещу водопада се намира обширна поляна, която се използва като наблюдателна площадка. Можете да се разхождате в малка сенчеста гора. За опитни туристи е възможна живописна разходка до водопада.
Владишки мост
Построен над река Янтра през 17 век. Пешеходен мост свързва две крепости - Царевец и Трапезница. Името на моста идва от думата „господар“, тъй като изграждането му е финансирано от епископата. Можете да видите наблюдателните кули, където някога са се намирали пазачите.
Тъй като жителите на града са се занимавали с активна търговия, включително международна търговия, охраната изпълнявала функциите на митничари и събирали мита върху стоките. В момента мостът е една от основните забележителности на града.
Крепоста Царевец


Крепостта е построена по време на съществуването на Второто българско царство, когато градът става столица. Тя съдържала царските покои и двореца на патриарха на българската църква, който очевидно е определил името и.
Крепостта Царевец има добро тактическо местоположение: на хълм със същото име, от три страни река Янтра. Дълго време това правела крепостта непристъпна за врагове. Но тя също пада през 1393 г., укрепленията били почти напълно унищожени. Пълната им реконструкция и реставрация се извършва от 1930 до 1981 година. Възстановени са крепостните стени, дворецът, патриаршеският двор. Интересно е, че храмът е пресъздаден, украсен с картини, но не и осветен. Това е музей.
Църква на Четиридесет мъченици


Построена е в Царевец през XIII век. и осветен в чест на Четиридесетте мъченици от Себастия. Дори след османското завоевание тя остава православна църква. Но през XVIII век. Преустроена е в джамия, което е довело до унищожаването на стенописите.
Историческото значение на църквата било подчертано за пореден път, когато българският княз Фердинанд обяви пълната независимост на България от Османската империя. Това се случи на 22 септември 1908 година. Църквата е възстановена като православна църква. В нея най-важните събития от българската история са записани на колони.
В църквата е построена гробницата на кралската династия и представители на елита - аристокрацията. В момента текат археологически работи и реставрация, достъпът за туристи е затворен. Известните колони са изложени в Националния исторически музей в София.