Рибарица е китно балканско селце, което запазва автентичната си природа през годините на човешка намеса. В началото селото, което е провъзгласено за такова четири десетилетия след Освобождението, е единствено място за живеене. Първата вила е построена през 1906 г., когато

директорът на Тетевенската банка проявява интерес към красивата местност. Интерес проявява и братът на Иван Вазов – Владимир Вазов. Той остава очарован от спокойната и усамотена атмосфера на балканското село и се влюбва завинаги в дъхавите поляни и китните селски градини.

Иван Вазов харесва селцето още при първото си посещение и се въодушевява и дивата природа. През 1916 г. д-р Вела Георгиева вижда възможност да организира дамски пансион и наема къщите на братята Калчеви. Пансионът може да се определи и като първият първобитен хотел в Рибарица. Старопланинското село се намира в Северна България, Община Тетевен, Област Ловеч. Селцето е притихнало между двата бряга на река Бели Вит и се разкрива красотата на старопланинското подножие.

Малко са местностите като Рибарица, които носят автентичен дух, пазят спокойствието и красотата на дивата природа и дават нереални усещания на блаженство. Много хора предпочитат да лекуват нервите си в спокойната атмосфера на семейните хотели в местността. Експерти препоръчват отсядането в Рибарица като част от всяка профилактика за добро здраве и силен дух, защото природата често е най-добро лекарство за съвременния човек. Повечето курорти са прекалено застроени, шумни и пренаселени, докато балканското село Рибарица съчетава възможностите за отдих, забавления и пълен релакс.

Гостите могат да разпускат сред природата, като си организират пикници, събирания, разходки с кабриолет, с велосипеди. Любителите на риболова пък могат да се отдадат на любимата си страст, като съчетаят хобито си с приятен пикник сред природата. От 2007 г. селата Горуньово и Брязово са част от Рибарица и също привличат вниманието на туристите, защото предлагат красива гледка и автентичен дух.