Плиска е град, разположен в североизточна България , в Шуменска област, на 13,5 км от Шумен, в равнина, заобиколена от хълмове. Плиска е място с богата история и културно наследство.
Акценти
В продължение на два века, от основаването на българската държава през 681 до 893 г., Плиска е главният политически, военен и икономически център на страната. Заедно с това през Средновековието той е смятан за най-впечатляващия паметник на европейското градоустройство. Разпростряна сред обширна хълмиста местност, първата столица на България е била защитена от мощни крепостни стени.

Плиска е град с историческо значение. Тук българите са кръстени. Градът е запазил раннохристиянски религиозни сгради с впечатляващи размери.
Историята на Плиска
Градът е основан от хан Аспарух. Византийски историци XI-XII век Георги Кедрин и Анна Комнина го наричат ​​в своите произведения „Плискус“. Градът е заемал площ от 23 км² и е имал класическо оформление: бил е заобиколен от ров и глинен вал, центърът е бил защитен от защитна стена. В Плиска е имало дворци и каменна базилика. Запазени са останки от глинен водопровод.

През 811 г. Плиска е ограбена от византийската армия, но скоро нашествениците са отблъснати от хан Крум по време на битката при прохода Вирбиш. Синът му хан Омуртаг насърчава занаятчиите.

През 886 г. Борис I основава книжното училище в Плиска, което се ръководи от Наум Преславски. Това училище е било най-важният литературен и културен център на Първото българско царство и на всички славянски народи през 9-10 век. Тогава Симеон I преместил столицата от Плиска във Велики Преслав.
През X век значението на Плиска намалява, докато в Преслав, напротив, ресурсите са концентрирани. По време на атаките на Киевска Рус и Византийската империя между 969 и 979г. Плиска е унищожена.
Какво мога да видя в Плиска
Сред най-значимите паметници на Плиска се откроява Дворецът на хан Крум. Туристите оглеждат тайните входове, през които жителите на замъка могат да напуснат града незабелязано. Ханският дворец е имал голям резервоар и модерни бани по стандартите на своето време.

Изключително мащабното строителство, разгърнато на втория етап от строителството на Плиска, се свързва с името на българския хан Омуртаг. По време на неговото управление е построен Малък дворец с жилища за членове на семейството, нови бани със сложни отоплителни инсталации, два езически храма и луксозно декорирана Тронна камера.
В Плиска е забележителна и Голямата базилика, с площ от 2920 м². Тази сграда е била най-голямата християнска църква на Балканския полуостров. Огромна трикорабна църква, дълга 100 м и широка 30 м, била заобиколена от голям манастир със сложна архитектура.
Днес Плиска
През 1925 г. градът е преименуван на Плисков, а през 1947 г. получава сегашното си име - Плиска. Тук живеят 1016 души.

Плиска разполага с начално училище, детска градина и библиотека. Православната църква на Свети цар Борис е построена през 1925 г., можете да видите и паметника на баптиста на България Борис I.

На мястото на руините е открит национален резерват "Плиска", на чиято територия се намира гробът на археолога на Плиска, Карел Шкорпил.
Как да стигна до Плиска
Най-близкото летище до Плиска е във Варна (80 км). Влаковете от Варна се движат два пъти на ден с промяна в Каспичан, времето за пътуване ще бъде 2 часа 10 минути. За да стигнете до жп гарата, на летището трябва да вземете автобус номер 409, да отидете до делфинариума и да преминете към автобус номер 9, който отива директно до гарата. Същият автобус спира на автогарата, откъдето автобусите тръгват за Плиска. Пътят от летището до гарите ще отнеме 20 минути. С кола трябва да тръгнете по магистрала A-2.

Друг вариант е да летите до Бургас . От него до Плиска 140 км - 2 часа с кола, 2,5-3 часа с автобус, а с влак - цели 8 часа поради прекачвания. В Бургас, от летището до жп и автогарата, има автобус номер 15. Неудобно е да пътувате с влак, тъй като няма директни влакове до Плиска, само с трансфери. От западната гара на Бургас автобус тръгва за Шумен, където трябва да се прехвърлите на автобус до Плиска.
От София или Букурещ пътят до Плиска отнема около 5 часа.