Всички ние знаем колко важни са за нашето здраве аминокиселините. Но знаем ли какво, всъщност, представляват те как да си ги набавим? Това са въпроси, на които всеки трябва да знае отговора, особено ако се занимава със спорт.

Какво представляват аминокиселините

Аминокиселините представляват органични съединения. В техния състав присъстват основно четири съставки. Това са азот, въглерод, водород и кислород. Други съставки могат да съществуват според това за коя аминокиселина говорим и те могат да са различни.

Човешкият организъм изпитва необходимост от 20 различни аминокиселини. Те са му нужни за да се развива правилно, за да функционира добре и за да се обновява във времето.

От тези 20 аминокиселини, 11 могат да се набавят по два начина - чрез храната и от собствен синтез. Последното най-често се случва в мускулите, черния дроб и бъбреците, но има аминокиселини, които се синтезират в мозъка и други жизнено важни органи.

Има и други 9 аминокиселини, които не могат по никакъв начин да бъдат синтезирани от човешкия организъм. Това са хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Те могат да се получат единствено от външен източни.

ЕАА и поддържането на доброто здраве

Въпреки че тялото има нужда от незаменимите аминокиселини, които изредихме, и въпреки, че то не може да съществува без тях, човешкото тяло не може да ги произвежда само, така че трябва да ги получавате от вашата диета.

Тези аминокиселини могат да се набавят от различни източници. Най-богатите източници на качествени аминокиселини са животинските протеини. Тук като пример можем да дадем месо, яйца, птици и риба. Тези храни съдържат всички 9 аминокиселини и за това учените ги наричат пълни.

Съществуват и растителни източници, но при тях почти винаги липсват част от аминокиселините, така че ако се придържате към веганска диета, трябва да знаете как да си набавите нужните есенциални аминокиселини от различни източници.

Друг възможност в този случай са ЕАА хранителните добавки. Те представляват комплекс от аминокиселини, които тялото не може да си произведе. Предлагат се в различни форми, понякога като таблетки, друг път като пудра и са идеално решение за хората, които спортуват и се подлагат на физическо натоварване.