България се фокусира върху развитието на туристическия сектор от няколко десетилетия. Докато ски зоната не е толкова популярна сред чуждестранните туристи, но напразно. Малките градове, превърнали се в курорти, съчетават възможностите за спокойна семейна почивка

и адреналина от ски по пистите. Услугата все още не достига високо западноевропейско ниво, но качеството й непрекъснато се подобрява. Що се отнася до останалото, гостите ще имат много положителни впечатления. Курорти като Банско и Пампорово са претъпкани през сезона и трябва да резервирате хотели в границите им предварително. Има и много малки зони за отдих, например Малевица: пътеките са малко, те са къси, подходящи за начинаещи, така че тук няма много туристи. През лятото тези курорти в по-голямата си част продължават да работят, като леко променят специализацията си.
Основните ски курорти в България Списък на най-популярните ски курорти в страната. 1. Банско Градът е заобиколен от планини от три страни. Архитектурните красоти датират предимно от 18-19 век, докато инфраструктурата е модерна. къщите за гости и хотелите са предназначени предимно за семейни ваканции. Местните ресторанти предлагат богат избор от вина и национална кухня. Територията на Банско е включена в землищата на Национален парк Пирин. Тук е най-дългият ски сезон в България.
2. Боровец (Чамкория) Намира се на склона на Рила планина. Районът наоколо е залесен, което придава на останалите допълнителен вкус. Курортът е основан като кралско ловно поле. С течение на времето районът на Боровец се разширява. Модерните лифтове, наем на оборудване, хотелски комплекси, обслужване на високо ниво са отличителните черти на курорта. Бивши професионални спортисти също работят като инструктори по пистите.

3. Пампорово Най-южният ски курорт в страната. Построен на надморска височина от 1650 метра надморска височина в Родопите. Ски сезонът продължава от декември до април. Зимата е мека с промени: снеговалежите са последвани от дъждове. Общата дължина на ски пистите, включително състезателните писти, е 65 километра. През лятото курортът продължава да работи като типична крайградска дестинация за почивка. Наблизо има термални извори и балнеоложки центрове.
4. Добринище Преводът на името е „добри неща“. Планинският въздух, красивите природни пейзажи и очарованието на българската природа отдавна привличат туристи тук. А от 2007 г. се появи още една причина да погледнем към Добринище - ски зоната. Дължината на пистите е около 40 километра. Има възможност да отидете на слалом. В курорта можете също да подобрите здравето си от естествени източници и да посетите спа центъра.

5. Чепеларе Млад курорт, основан на 8 километра от Пампорово. Пътеките за бягане са с дължина около 30 километра, пътеките за спускане са по-къси - около 13 километра. Основната забележителност на Чепеларе е музеят на спелеологията, организиран директно в пещерата. В града има няколко хотели с 3 и 4 звезди. Можете също така да наемете отделна малка къща. Популярни са екскурзиите до „Чудните мостове“.