Четвъртък, 27 Януари 2022 15:13

Правила за инсталиране на отопление в апартамент

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Как се инсталира отоплението в апартамента? Най-разпространеният вид отопление в градовете, особено в многофамилни жилищни сгради, разположени в добре оборудвана част на града, е инсталационното отопление. Топлината се доставя на апартаментите чрез тръбопроводи, но за ефективно използване жилищните

сгради трябва да са компактни и високи. От гледна точка на града тръбопроводите до еднофамилни къщи са нерентабилни.
Топлоелектрическите централи в крайна сметка не произвеждат топла вода и отопление за апартаменти, но произвеждат електричество. В този случай топлината е отпадъчен продукт. Топлинната енергия е налична през есенно-зимния период или, в случай на правилно оборудвана инсталация, се активира, когато външната температура падне под определена зададена точка.

Какви са предимствата и недостатъците на топлофикацията

Предимства на системата:

 • Използването е удобно, удобно и не изисква поддръжка;
 • Сравнително ниска цена (отоплението на въглища е най-евтино, следвано от централно отопление; отоплението на електричество и газ са по-скъпи);
 • Не изисква време и усилия за подготовка на отоплението на къщата;
 • Няма нужда да организирате място за съхранение на гориво (въглища, газ).

Недостатъци на системата:

 • изчислението се основава на монтирани топломери във всеки апартамент или в цялата къща, което понякога е свързано с неадекватно плащане спрямо действителното потребление;
 • подмяната на инсталация в жилищна сграда може да изисква спиране на други помещения, източване на водата и презареждане на инсталацията за сметка на собственика на имота;
 • отоплението се включва от само себе си, така че не можете да го имате през цялото време;
 • централно отопление не е навсякъде.

 

Отопление - газова инсталация

 

Отоплението, при което топлината се получава чрез изгаряне на газ, също изисква правилна инсталация. Отоплението на газ може да идва от градската мрежа.

 

Внимание! Градският газ ще има само там, където минават газопроводи, а те са много по-малко от топлопроводите.

Отопление - ел.инсталация

 

Когато мислите как да отоплявате къща, си струва да запомните, че окабеляването е най-скъпият наличен метод. Разходите за електроенергия са по-високи от пазарните цени за нафта, пропан-бутан, топлофикация или въглища. Електрическото отопление работи особено добре в малки апартаменти или добре изолирани къщи, където температурата вътре не пада под десетина градуса през отоплителния сезон. Това също е достатъчен начин за отопление на вилата. Ако искате да отоплявате дома си целогодишно с електрическа инсталация, трябва да сте подготвени за големи сметки, които могат да отнемат значителна част от бюджета ви.

 

Внимание! Когато вземете решение за електрическо отопление, си струва да вземете предвид ефективността на устройството. В този случай най-ефективното отопление ще бъде такова, че ви позволява да поддържате оптималната температура в къщата с минимална консумация на електроенергия.

Отопление в апартамента

 

Електрическото подово отопление на базата на нагревателни кабели може да се направи в бетонна подова замазка по време на фазата на строителство или ремонт на къща. Нагревателните кабели се използват като електрическо подово отопление, което може да бъде единствен източник на топлина в къща, апартамент, офис. Можем да използваме и нагревателни кабели, за да направим електрическото подово отопление да функционира като допълнително отопление (т.нар. ефект на подово отопление), поддържано от друга отоплителна система, като камина.

 

Използване на нагревателни кабели

 

За топъл под в бетонна замазка се използват нагревателни кабели, които в допълнение към дизайна се различават по своята специфична мощност. Нагревателният кабел има единица за мощност, която определя броя на ватовете на метър на нагревателния кабел. Когато избирате нагревателен кабел, имайте предвид:

 • тип стая;
 • вид подова настилка;
 • най-малкото допустимо разстояние, което ще възникне между проводниците, когато се полагат.

Полагаме нагревателни кабели на интервали не повече от 20 см, така че да не се образуват зони на прегряване.

За подове завършени с паркет, пана и мокет, термостати с два температурни сензора и т.нар. ограничител, с който можете да ограничите максималната температура на пода.

 

Внимание! Подовото отопление с помощта на гореспоменатия термостат е безопасно за горните довършителни материали, тъй като температурата на пода никога няма да надвиши зададената граница, например 28-32 ° C.

Видове тръби за отопление

 

Изборът на тръби за отопление също е важен.

пластмасови тръби

Предимства на пластмасовите тръби:

 • не са подложени на корозия, не оставят варовик;
 • не предават вибрации, гасят вибрациите и намаляват шума, генериран в инсталацията;
 • те са леки и лесни за транспортиране;
 • те не променят миризмата или цвета на водата.

недостатъци:

 • Голямо линейно разширение;
 • Огромен брой стави;
 • Стесняване на диаметъра на ставата;
 • Използването на фибростъкло като армировка.

 

Стоманени тръби

Стоманените тръби имат ниско термично разширение, устойчиви са на високи температури, твърди са (не е необходимо да се закрепват допълнително към стените) и са най-евтините от използваните за отоплителни системи. Недостатъците включват голямо тегло и податливост на корозия (главно при открити инсталации) и обрастване на камъни (те трябва да бъдат положени в навес или боядисани). За системите за централно отопление се използват само черни заварени тръби. Те са с резба или заварени, което е доста трудоемко.

 

Медни тръби

Те могат да се огъват относително свободно, което опростява сглобяването им, а броят на връзките е ограничен до минимум. За съжаление, те са много лесни за повреда чрез избиване на вдлъбнатини по стените. Ако посоката на тръбопровода се променя често, се предпочитат меки тръби, които се огъват по-лесно. От тях можете да направите и подово отопление.

За дълги прави участъци и части на инсталацията, които трябва да останат отворени (напр. в котелно помещение), е препоръчително да се използват твърди тръби поради тяхната висока твърдост.

Медните тръби се предлагат и в обвивки или изолатори. Капаците са с дебелина 2-3 мм и са изработени от PVC. Те предпазват меката мед от повреда. Изолацията е изработена от гъвкава твърда полиуретанова пяна (PUR) или твърда полиуретанова пяна (PIR). PUR изолацията се използва в меките тръби, а PIR пяната се използва в твърдите тръби.

 

Видове радиатори

Изборът на радиатори за отопление е особено важен. Помислете за видовете радиатори.

Биметален

Имат стоманена сърцевина, през която циркулира вода и алуминиева външна обвивка. Благодарение на стоманената сърцевина, такива радиатори са по-издръжливи и имат дълъг експлоатационен живот.

 

Секционен алуминий

Секционният нагревател се състои от ляти елементи, които се наричат ​​секции. Вътре има въздуховоди. Най-голямото им предимство е бързото нагряване.

 

Излято желязо

Чугунът е материал, който е много издръжлив и устойчив на корозия. Масивната конструкция на нагревателя е свързана с висок топлинен капацитет и устойчивост на високо налягане в инсталацията и ниско хидравлично съпротивление. Въпреки това, параметрите на чугуна изключват използването на автоматично управление, което им дава висока топлинна инерция.

 

стомана

Стоманените радиатори се характеризират с високи параметри на якост. Ще ги познаете по това, че са направени от панели. На пазара ще намерите и модели, състоящи се от един или дори три елемента. Материалът, от който са направени стоманените радиатори, е устойчив на механични повреди, така че ще бъде отличен избор за много години на работа.

Стоманените радиатори са идеални както вътре в апартамента, така и в селските къщи. Те вършат отлична работа за затопляне на стаята през есента и зимата. Стоманените радиатори се нагряват бързо, което е голямо предимство на това устройство.

 

Електрически схеми за отопление

Гравитационна инсталация за централно отопление

Принципът на гравитационното нагряване се основава на използването на феномена на промяна на плътността на водата, причинена от промяна в нейната температура. Изработват се с горна или долна глава.

Монтаж на отопление в апартамент с по-нисък развод е инсталация, която разпределя топла вода от нивото на мазето. В случай на отопление с горно разпределение, топлата вода се насочва към тавана и след това се разпределя по цялата инсталация към останалите помещения.

 

Монтаж на помпа за централно отопление

При този тип инсталация водният поток се принуждава от циркулационна помпа, която преодолява съпротивлението на водния поток в инсталацията, увеличавайки свободата на разпределение на цялата инсталация. Освен това диаметрите на тръбите могат да бъдат по-малки от тези на гравитационния тип, а по-ниската топлинна инерция прави възможно инсталирането на нагревателен елемент под котел за централно отопление. Пускането в експлоатация на централата също е по-бързо.

Източник - Аква ЕМ

 

Прочетена 266 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.