Европейските туристи отдавна са открили очарователната и приветлива България. Дълги години за гражданите на Европа почивките в Слънчев бряг се смятаха за най-престижните.

След като България се присъедини към Европейския съюз, нейните курорти бяха оценени от туристи от цял ​​свят.

 Европейци не само ходят с удоволствие на Златни пясъци, лекуват се в здравни курорти в България, но и купуват недвижими имоти на брега.

Съдържание:

Какво прави една почивка в България толкова привлекателна?

На първо място, самата природа на страната е благоприятна и уникална за развитието на летния и зимния туризъм и отдих.

Лятна почивка

Българското Черноморие е чудесно място за лятна почивка. От 414 километра крайбрежие, 130 км са топъл, привлекателен златист пясък. Затова плажната ваканция е най-популярният вид туризъм в България. Повечето плажове в България са отличени със Синия флаг на ЮНЕСКО за тяхната екологична чистота и девствена красота.

Известните курорти Албена, Слънчев бряг и Златни пясъци, Ривиера. Те радват не само със златист пясък, но и с липсата на такси. Плажовете са държавна собственост и правителството гарантира, че всеки може да ги използва.

Плажовете и морето предлагат условия за разнообразни спортове (сърф, водни ски, гмуркане, подводен риболов).

На пет минути пеша от морето има отлични хотели с модерни стаи и разнообразни услуги. На тяхна територия има ресторанти, барове, фитнес центрове, масажни салони, открити и детски басейни, предлагат се услуги за гледане на деца и аниматори.

Има отлични възможности за туризъм, колоездене, конен и екологичен туризъм, организират се фотосафарита, екскурзии за опознаване на забележителностите на страната.

Обслужващият персонал владее добре английски и руски език - това е още един плюс на комфортния престой в България.

Зимни празници

Планините заемат около 30% от територията на България. Те разделят страната на северната и южната й част и са изключително разнообразни по релеф. В планинските вериги са изградени модерни ски курорти с развита инфраструктура. Те предлагат на посетителите широка гама от възможности за отдих, спорт и развлечения.

Най-бързо растящият планински курорт в Европа е Банско. В допълнение към поставените тук ски писти от световна класа, градът е известен със 140 паметника на културата.

Популярни са и Боровец, Добринище, Чепеларе. Всички те имат от три до седем ски писти с различна степен на трудност. Мекият зимен климат и голям брой слънчеви дни позволяват да се удължи ски сезонът. Шампионът сред тези планински курорти е Чепеларе. Триста слънчеви дни в годината не са атракцията на този ски курорт.

Комфортните хотели, ресторанти, барове, кафенета и нощни клубове на тези курорти са готови да приемат всички.

Туризъм

Следващата най-популярна след плажната и ски ваканция в България е туризмът , чийто сезон започва през юни. Планините Рила, Пирин и Родопи, Беласица са най-подходящи за дълги преходи.

Те имат отлични условия за планински туризъм, има много добре разработени, оборудвани маршрути, където можете не само да се любувате на природата, но и да нощувате, да попълвате запаси от храна и вода.

Курорти

В България са повече от 50. Много популярни са: „Добруджа“ 4 *, Албена, Родопи - най-големите балнеоложки центрове в страната. Природата ги е дарила не само със слънчеви плажове, мек климат, но и с лечебна кал, лечебни извори. Тук се лекуват голямо разнообразие от заболявания: мускулно-скелетна, дихателна, кожна, нервна система.

Тъй като мнозина идват тук с деца, тук са създадени всички условия за комфортен престой с тях. Отворени "водни паркове", писти, картинг и др.

Туризмът е един от основните източници на доход за страната, поради което непрекъснато се инвестират големи ресурси в развитието на туристическата инфраструктура - модернизират се стари туристически комплекси, изграждат се нови хотели и центрове за отдих и бързо се развива ски туризмът .

Но основните атрактивни предимства да бъдат привлечени от България, руски туристи са:

 • Приемливи цени, за които можете да се лекувате в здравни комплекси, да лежите на пясъка и да ходите в планината, да карате ски.
 • Чисти плажове, нежно море.
 • Позната и почти родна култура.
 • Много малка езикова бариера.
 • Местно гостоприемство и вкусна национална кухня.

Важна информация за България

 1. Пълното име на държавата на страната е Република България.
 2. Площта е 110 993,6 км².
 3. Население - 7,3 милиона души.
 4. Религия - православие.
 5. Официалният език е български.
 6. Столицата е София.
 7. Валута - Лев, равна на 100 стотинки. В обращение има монети в купюри от 1, 2, 5, 10, 20, 50 стотинки, 1 лев и банкноти в купюри от 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лева.
 8. Виза - За руски граждани се изисква българска виза.
 9. Часова зона - (UTC + 2).
 10. Разликата във времето с Москва е 1 час. Летното часово време е в ход.

Популярни региони за туризъм в България

България е малка, но много приветлива и гостоприемна страна с древна история и богати природни ресурси.

Въпреки че България заема само 2% от територията на Европа, а цялото население на страната е с размерите на един голям град - седем милиона, страната има къде да се отпусне и какво да направи за многобройни туристи.

Тук процъфтяват отдавна установени курорти, градове и много млади живописни села. По Черноморието: Варна, Бургас, Поморие, Балчик. В северната част на страната: Плевен, Велико Търново. В централната част: Стара и Нова Загора, Пловдив. На Запад - София, Банско.

Транспортната инфраструктура е добре развита в България.
На територията и има около 40 хиляди исторически паметника (7 от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство), 160 манастира, около 330 музея и галерии.

Какво можете да видите в България?

От 256 града най-големите са София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

София

Столицата на Република България. Това е модерен град, който грижливо съхранява вековната си история. В него можете да видите не само ултрамодерните площади и места за забавление, но и античните паметници: крепостта Сердика, катедралата „Света седмица“, Националния исторически музей на България. Катедралата "Света София" (VI век) - най-старата православна църква, дала името на столицата на България. Струва си да видите великолепната катедрала "Александър Невски" (Александроневская лавра, 1882-1912), построена в чест на 200 хиляди руски войници, загинали в борбата за освобождението на България от турско иго.

 

Пловдив

Вторият по население град в България, разположен в близост до Родопите. Той е по-стар от Рим, Атина, Картаген и Константинопол. Интересно е, защото е разделено на две части: историческата, която е уникален музей на открито с паметници на историята и културата на българския народ, и модерната с изложби, атракции, сувенирни магазини и цветни ресторанти.

Варна

Има много удобни плажове, всякакви развлекателни съоръжения: многобройни нощни клубове за млади хора, варненски аквариум за деца.

В търговския център "Grand Mall" можете да видите символи от епохата на СССР, восъчни фигури на лидери, певци, колекция от ретро автомобили от автомобилната индустрия на СССР.
За любителите на древността препоръчваме да предприемете екскурзии до резиденцията на царските семейства на България, Евксиноград, както и до пещерния манастир Аладжа. Или отидете сред природата и посетете тайнствената Каменна гора, чийто произход все още се обсъжда.

Несебър

„Градът на 40 църкви“, който съдържа най-добрите примери за православна архитектура. Всички храмове са построени преди почти хиляда години. Това са църквите на Христос Всемогъщия, Йоан Кръстител и Света Параскева.

Бургас

Известен с най-големия морски парк в страната с многобройни атракции и възможности за пълноценен отдих. Ценителите на древността могат да посетят руините на древни селища: селището Акве Калиде, руините на Деултум, останките от крепостта Русокастро.

На местните езера: Атанасовское, Мандренское и Бургас, които се считат за орнитологични резервати, гнездят повече от 2,5 хиляди вида птици, много от които са включени в Червената книга. А пътниците могат да се любуват на птиците от специални заслони.

Не по-малко интересни са и забележителностите на други части на България, разпръснати из цялата страна. Най-значимите паметници, които си заслужава да бъдат посетени, са следните.

Горещо препоръчваме да посетите уникалната Розова долина. На това невероятно място растат стотици хиляди цъфтящи храсти с всякакви цветове. Май е периодът на цъфтеж и провеждането на Фестивала, на който се избира „Царицата на розите“.

Древните столици на България: Плиска, Велики Преслав и Велико Търново представляват голям интерес за туристите.

Рилски манастир

Включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Съдържа мощите на Йоан Рилски и чудотворната икона на Богородица „Одигитрия” („Пътеводител”) с тридесет и две четириъгълни прегради с мощите на светци, една от трите най-почитани икони в Българската православна църква.

Музей на Национален парк Шипка

Уникален исторически и архитектурен резерват, който съхранява паметта за важни събития от историята на България. На върха на планината е издигнат Паметникът на свободата, чийто силует наподобява средновековна българска крепост. Около има 26 паметника, възстановени позиции, батерии и землянки на защитниците на прохода Шипка по време на руско-турската война 1877-78 г. Големият бронзов лъв - символът на българската държава - защитава входа на светинята.

Град Габрово

Музей "Дом на хумора и сатирата" с десет изложбени зали, в които се излагат стотици невероятни експонати. Те ще ви накарат да се усмихвате, ако не и да се смеете. Във всяка странна година Габрово е домакин на фестивал на сатирата и хумора, който привлича любителите на смеха и забавните вицове от цял ​​свят.

Най-доброто време за почивка в България

Можете да отидете в България по всяко време на годината. През лятото можете да правите слънчеви бани на плажа, да се гмуркате с шнорхел, сърфирате, пешеходен туризъм, колоездене и екотуризъм. Плувният сезон започва в края на май и завършва през септември. Това е „горещият сезон“ за туристическата индустрия в страната. Разбира се, трябва предварително да резервирате ваучери и турове за летния период - вече през февруари.

Ако искате да спестите пари и в същото време да се насладите на слънчевото време и морето, тогава е по-добре да летите до България през последното десетилетие на юни. По това време цените са все още доста ниски, а времето вече позволява плуване.

Пиковият туристически сезон е през август. Този месец курортите имат най-скъпите цени. Тези, които обичат да бъдат край морето по време на „кадифения сезон“, трябва да идват от септември до средата на октомври.

Ски сезонът започва през декември и продължава до средата на февруари, така че любителите на зимата идват тук през зимата.

Лечението в курортите може да се получи по всяко време на годината. Ако не искате да плувате в морето и да правите уелнес процедури едновременно, удобно е да дойдете тук през есента, пролетта или дори зимата. Ще намерите много места и начини да организирате интересна почивка.